Blog

avem si cap

Avem și cap!

Niciun comentariu

Inima – rea și înșelătoare… A știut foarte bine Ieremia ce zicea.

Suntem ființe cu emoții și suntem influențați puternic de ele. Unii spun că emoțiile astea sunt mai rapide de 80000 de ori decât gândurile. Îmi pare un număr destul de mare și cam tras de păr, dar tind să le dau dreptate.

Când o informație plăcută, ceva super-tare, apucă să intre pe canalul nostru auditiv și lovește membrana aia numită timpan, tot corpul reacționează și nu ne mai putem controla, devenind euforici. La fel e și în cazul informațiilor negative – nu mai suntem lucizi și urmează seria de greșeli.

Când iei decizii bazate pe emoții, fără să gândești, regreți. “Mi-ascult inima!”, ai putea zice, dar vezi că ai și cap! Când ne apucă gura pe dinainte pentru că ni se pare că suntem neîndreptățiți, rănim. Dar nu ne pasă pe moment, pentru că emoțiile noastre ne controlează. Și-așa ajungem să pierdem relații și să ne uităm urât unii la alții.

Când cineva se întoarce la Dumnezeu e bine să o facă înțelept, gândind, nu bazându-se pe o stare emoționalo-plângăcioasă de moment. Plânsul pocăinței e bun, nu ăla care se potrivește cu al vecinului din stânga sau din dreapta. Trebuie să știi ce faci când intri în relație cu Dumnezeu, altfel, la prima piedică s-ar putea să te lași de El pentru că nu-ți mai amintești de ce L-ai ales.

Cel mai înțelept om, Solomon, ne zice să ne mai păzim și noi inimile astea, că doar din ele “ies izvoarele vieții”. Nu știu exact ce vrea să spună cu asta pentru că sunt prea multe pericolele care ne pasc, dar cred că ar cam trebui să ascultăm. Mă gândeam că poate s-a vorbit cu Ieremia, dar nu prea cred pentru că n-au trăit în aceeași perioadă. Inima ne joacă feste.

Deciziile bazate pe emoții sunt periculoase. Provoacă durere în noi, în cei de lângă noi și în Dumnezeu. “Taci și ascultă! Iubește! Doar iubind poți ajuta”, cum era un cântec.

Să mai gândesc un pic…

Adauga comentariu